Duizendenéén Film&Poëzie

Het mysterie van het Oosten en de aarde van het Westen ontmoeten en bevruchten elkaar tijdens het driemaandelijkse festival Duizendenéén Film&Poëzie.

'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen', maar 'Film is mijn geliefde.'                                                                                                                             Respectievelijk van J.J.Slauerhoff en Ingmar Bergman

Het festival
Duizendenéén Film&Poëzie is een driemaandelijks intercultureel, multidisciplinair en sector overstijgend festival van Stichting Granate waar dichters/schrijver en filmmakers een podium krijgen. De nadruk ligt daarbij op getalenteerde dichters, schrijvers en filmmakers met een niet-Nederlandse achtergrond en vooral op (voormalig) vluchtelingen, zodat veel onzichtbare talenten een gezicht krijgen. Iedere editie heeft een eigen karakter, waarbij film en poëzie centraal staan en waar andere disciplines regelmatig aanschuiven.

Duizendenéén Film&Poëzie wordt vier keer per jaar georganiseerd in september, december, maart en mei. Iedere editie heeft eigen karakter en eigen thema, maar alle vier zijn aan elkaar verbonden door de kerndisciplines Poëzie & Film. Bovendien krijgt bij iedere editie onbekend talent meer aandacht en een plek.

Duizendenéén Film&Poëzie is voor het eerst georganiseerd op 7 oktober 2012 en verder gegroeid tot een bijzonder festival met volle zalen en een divers & enthousiast publiek, dat inmiddels 22 succesvolle edities heeft beleefd. Veel bijzondere, spraakmakende en talentvolle dichters en filmmakers hebben tot nu toe deelgenomen aan onze eerdere edities. 

Tijd en plaats
Duizendenéén Film&Poëzie wordt vier keer per jaar georganiseerd in Amsterdam. Tijdens de afgelopen vijf seizoenen vond Duizendenéén Film&Poëzie elke keer op een andere locatie in Amsterdam plaats. Het ‘On tour’ avontuur heeft Granate veel kennis, ervaring en contacten geleverd. De edities van ons zesde seizoen worden gehouden in het culturele centrum Vondel kerk (x2), Podium Mozaïek en De Nieuwe Liefde. 

Presentatie
Dore van Duivenbode

Organisatie
Het festival wordt georganiseerd door de vaste kern van Stichting Granate Nafiss Nia (zakelijk en artistiek leider), Farshad Aria (redactie film, filmprogrammeur), Hans Kim (coördinatie & organisatie), Parin Heidari (marketing en design), Luna Bos (website), Claartje van Haaren (sponsorwerver & merchandising), Tamara Zerieuh (administratie), Sophie van Loon (productie) en met behulp van een groep freelancers en vrijwilligers. 

LEES HIER EEN GREEP UIT DE REACTIES OP ONS FESTIVAL

Zesde seizoen: 
In het nieuwe Seizoen (september 2017-mei 2018) wordt het evenement georganiseerd in samenwerking met een aantal culturele instellingen in Amsterdam zoals Stadsherstel, Respect Foundation, On File, De Nieuwe Liefde, Amnesty International, Podium Mozaïek en elders: 
- Dinsdag 19 september 2017 'Speak Up!'
- Woensdag 20 december 2017 'Yalda, de langste nacht'
- Zondag 18 maart 2018 'Reading Gilgamesh'
- Zaterdag 5 mei 2018 'Vrijheidsmaaltijd'

Hieronder een overzicht van eerdere edities:
* 22e editie Duizendenéén Film&Poëzie: Vrijheidsmaaltijd vond plaats op vrijdag 5 mei 2017. Op deze avond hebben we onze vrijheid gevierd, met een feestelijk diner aan lange tafels in de grote zaal van De Nieuwe Liefde met gedichten aan tafel en films op bord.
Kijk HIER naar de aftermovie en HIER naar het fotoalbum van de avond. 

* 21e editie Duizendenéén Film&Poëzie: Reading Gilgamesh vond plaats op 19 maart 2017 op Keizersgracht 177 (Amnesty gebouw en thuisbasis van Granate). Stichting Granate vierde op die dag de Wereldpoëziedag. De 21de editie van Duizendenéén Film&Poëzie stond daarom in het teken van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesj-epos

* 20e editie Duizendenéén Film&Poëzie: Yalda, de langste nacht vond plaats op dinsdagavond 20 december 2016 in Podium Mozaïek volgens de Iraanse traditie- met poëzie, verhalen, film, muziek en dans. De traditionele Yalda lekkernijen (granaatappel, watermeloen, noten en koekjes) zijn bij de prijs inbegrepen.
Kijk HIER naar de filmregistratie en HIER naar het fotoalbum van de avond. Lees HIER de nabeschouwing van een van onze bezoekers Anniek de Koning. Lees HIER het artikel van NOSop3 waarin aandacht wordt besteed aan Yalda en Stichting Granate

* 19e editie Duizendenéén Film&Poëzie: Oos Best! vond plaats op zondag 25 september 2016 in Lloyd Hotel in Amsterdam Oost. Met het thema ‘Oost best’ brengt Duizendenéén Film&Poëzie een ode aan Oost in het algemeen – verre Oosten, Midden-Oosten, Oost-Europa, Oost-Nederland – en Amsterdam Oost in het bijzonder. Kijk HIER naar het fotoalbum van de avond.

*18de editie Duizendenéén Film&Poëzie: Vrijheidsmaaltijd vond plaats op donderdag 5 mei 2016. Op deze avond hebben we onze vrijheid gevierd, met een feestelijk diner aan lange tafels in de grote zaal van De Nieuwe Liefde met gedichten aan tafel en films op bord. 
Kijk HIER naar de filmregistratie en HIER naar het fotoalbum van de avond. 

*17de editie Duizendenéén Film&Poëzie stond in het teken van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesj-epos. Stichting Granate vierde op zondag 20 maart de Wereldpoëziedag met Reading Gilgamesh in Amsterdam. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastvoordrager (naar de keuze van de dichters/schrijvers) hebben ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolkt.
Kijk HIER naar de filmregistratie en HIER naar Fotoalbum van het evenement.
Lees Hier enkele reacties op het evenement. 

*16e editie Duizendenéén Film&Poëzie stond in het teken van Yalda - de langste nacht van het jaar volgens de Iraanse traditie- met poëzie, verhalen, muziek en dans.
Neem HIER een kijkje in het Fotoalbum van Yalda evenement. Lees en luister HIER naar een reportage van radioprogramma Dichtbij Nederland #NTR Over Ons evenement Yalda. (de uitzending vanaf 18:16). Lees HIER het verslag van John Zwart, dichter en schrijver, over Yalda viering op Amsterdam Centraal.

*15e editie Duizendenéén Film&Poëzie onder het thema 'Oost best' vond plaats op zondag 20 september 2015. Op deze miidag, de laatste dag van de zomer, startte het evenement Duizendenéén Film&Poëzie haar vierde seizoen met een zonnige editie gericht op de plek waar de zon vandaan komt; Oost!
Neem HIER een kijkje in het Fotoalbum van Oost best evenement. Kijk HIER naar een korte filmregistratie van dit evenement. 
 

14e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op dinsdag 5 mei 2015. Op deze avond hebben we onze vrijheid gevierd, met een feestelijk diner aan lange tafels in de grote zaal van De Nieuwe Liefde met gedichten aan tafel en films op bord. Kijk HIER naar de filmregistratie van de avond.

13e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 8 maart 2015. Op deze middag stond ons evenement in het teken van de Vrouwendag. We hadden prachtige gasten die uit hun werk hebben voorgedragen over of voor vrouwen.

12e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 11 januari 2015. op deze middag werd het podium geheel gevuld met werk van jonge makers van poëzie, spoken word, verhalen en korte films
 


Extra editie: Op zaterdagavond 20 december 2014 hebben we Yalda - de langste nacht van het jaar gevierd volgens de Iraanse traditie- met poëzie, verhalen, muziek en dans 

 
11e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 2 november 2014. Op deze dag hadden we wederom een mooie line-up met prachtige poëzie en bijzondere films onder het thema ‘Haat&Liefde’. We zijn tevens een moment stil gestaan bij de moord op de Nederlandse cineast en columnist Theo van Gogh (2 nov.2004)
 


10e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 7 september 2014
Op deze middag startten we ons derde seizoen met het optreden van een diverse en kleurrijke line-up 


9e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 4 mei 2014. In nauwe samenwerking met de Nieuwe Liefde en ter ere van 4 mei onder het thema "Niet mijn oorlog, wel mijn vrijheid'
 

8e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 2 maart 2014


7e editie Duizendenéén Film&Poëzi
e vond plaats op zondag 5 januari 2014
Kijk hier naar een videoreportage van de middag


6e editie Duizendenéén Film&Poëzie
 vond plaats op zondag 3 november 2013
 


5e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 8 september 2013


4e editie Duizendenéén Film&Poëzie
 vond plaats op zondag 9 april 2013

 
3e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 3 februari 2013
 

 
2e editie Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 9 december 2012

 
Opening van Duizendenéén Film&Poëzie vond plaats op zondag 7 oktober 2012