Donderdag 5 mei 2016: VRIJHEIDSMAALTIJD: FILM & POËZIE AAN TAFEL

UITVERKOCHT!!!

Proef de vrijheid met gedichten aan tafel en films op je bord!

Op 5 mei vieren we onze vrijheid, met een feestelijk diner aan lange tafels in onze grote zaal. Een karavaan van kunstenaars trekt langs het publiek op deze avond vol klinkende taal en rinkelende glazen. Laat je onderdompelen in de verhalen van dichters en filmmakers voor wie de vrijheid niet vanzelfsprekend is. Geniet van beelden en klanken en verrassende gesprekken. Kom samen eten, drinken en proosten op de vrijheid.

 Gastvrouw Hagar Peeters, gastheer Tonnus Oosterhoff en presentatrices Jennifer Muntslag en Tugba Öztemir leiden deze avond vol voordrachten, films, dans en muziek.

 Voorverkoop €17,50 | deurprijs €18,50 | met uitgebreid aanschuifdiner en een drankje | duur: 4 uur | 18:00 uur aan tafel | in samenwerking met de Nieuwe Liefde

Hagar Peeters
 debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag, genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, bekroond met zowel de Jo Peters PoëziePrijs als de J.C. Bloemprijs en genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Voor de dichtbundel Wasdom uit 2011 verzamelde Hagar Peeters haar meest recente poëzie, gecombineerd met een selectie uit de gedichten die ze vóór haar twintigste schreef. In 2015 verscheen haar debuutroman: Malva

Tonnus Oosterhoff
 is een Nederlands dichter en schrijver. Oosterhoff publiceerde dicht-, verhalen- en essaybundels, een roman, een toneelstuk en hoorspelen. Zijn oeuvre kenmerkt zich door onderkoelde humor en verraadt de neiging zichzelf met ieder boek radicaal te willen vernieuwen. In 2012 ontving Oosterhoff de P.C. Hooftprijs en voor zijn, in de woorden van de jury: ‘in hoge mate vernieuwende poëzie’.

Jennifer Muntslag
 is een geboren performer, die zich van kleins af aan thuis voelt in de spotlights. Dansen en zingen voor de spiegel was een dagelijks ritueel, inmiddels op het podium. Als J.N.M. (the Naked MC) is ze graag de host op feestjes. Andere klussen zijn de Poëzie Revues in de OBA, Kunstbende-finales in de Melkweg en spoken word-avonden in het Bijlmerparktheater.

Tugba Öztemir
 is mensenrechtenactivist van Turkse afkomst. Naast haar studies Engels en sociologie aan de UvA werkt ze als peer educator voor Diversion. Met Amsterdamse basisschoolgroepen bespreekt ze maatschappelijke taboes als islamofobie en antisemitisme. Haar streven is leerlingen te onderwijzen in het discussiëren over maatschappelijke onderwerpen: zij start het debat, maar de voldoening zit voor haar in de openbaringen die het gesprek onder de leerlingen vervolgens oplevert.

 
Hagar Peeters, Tonnus Oosterhoff, Jennifer Muntslag & Tugba Öztemir

dichters
Vanaf jonge leeftijd verdwaalde Babs Gons al in boeken en droomde ze weg bij verhalen en het schrijven van gedichten. In 1999 startte ze Palabras, een maandelijks podium voor woordkunstenaars in Paradiso. Ook was Babs betrokken bij literaire programma’s en festivals als Africa in the Picture, Black Magic Woman Festival, Double Talk, Black to the Future, Liefde in de Stad en Black Inc. In 2007 richtte ze samen met Lies Aris de Poetry Circle Nowhere op, een gezelschap van jonge schrijf- en performance talenten.

In 1995 vluchtte Ofran Badakhshani uit Afghanistan en kwam na zijn reis in Lochem, Gelderland terecht. Hij studeerde politicologie en filosofie en promoveert momenteel in Leiden. Daarnaast doet hij bestuurswerk voor Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) en is hij als trainer bezig met mensenrechten, veranderprocessen en bewustwording. Onlangs schreef hij de open brief ‘Het is mij gelukt van uw dochters af te blijven’ om de generalisatie van vluchtelingen tegen te gaan.

Gita Hacham
 houdt zich bezig met grote thema’s als liefde, eenzaamheid, geweld en mannen en vrouwen. Ze is gefascineerd door beeldvorming en het idee van waarheid. Clichébeelden interesseren haar niet – ze zet liever contrarealiteit neer. Aan haar werk gaat diepgaand onderzoek vooraf en contact met mensen uit alle lagen van de samenleving. Hun verhalen verweeft ze in haar toneelstukken, om zo het culturele over te slaan en het persoonlijke rechtstreeks te verbinden met het universele.


Babs Gons, Ofran Badakhshani, Gita Hacham

Nafiss Nia studeerde filmregie, moderne Perzische literatuur en scenario in Iran en Nederland, waar ze in 1992 als vluchteling kwam. Ze is schrijver, filmmaker, literair vertaler en cultureel ondernemer. Er verschenen twee dichtbundels, Esfahan, mijn hoopstee en De momenten wachten ons voorbij, waaruit ze regelmatig voordraagt op literaire podia. Ook houdt ze lezingen over vluchtelingenthematiek en schrijft ze als gastcolumnist voor De Correspondent.

Vorig jaar werd Göhkan Aksoy benoemd tot Dichter des Stadsdeel van Nieuw-West Amsterdam. Tot 2008 dichtte hij voornamelijk in het Turks, maar inmiddels altijd in het Nederlands. Ook dankzij zijn inspiratiebronnen Gerrit Komrij, Annie M.G. Schmidt en Judith Herzberg. Wat hij wil bereiken met zijn gedichten? Het spelen met woorden en tot zinnen komen waar mensen blij van worden. Hetzelfde lukt hem trouwens in het theater, met het toneelgezelschap waar hij deel van uitmaakt.


Nafiss Nia en Göhkan Aksoy

filmmakers
In 1995 vluchtte Kibret Mekonnen als ambitieuze journalist uit Ethiopië, waar hij als eindredacteur werkte voor zijn eigen krant en tijdschrift. In Nederland volgde hij de opleiding audiovisuele vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2001 startte Kibret zijn bedrijf Colour AV, voor producties en mediatraining. Sindsdien werkt hij als regisseur, cameraman en editor voor film en televisieprogramma’s.
Documentairemaakster Sarah Aba Levitt is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met editing als specialisatie en productie. Samen met Ben Patterson, de enige Afro-Amerikaanse kunstenaar bij de Fluxus-beweging, werkte ze aan zijn retrospectieve boek en tentoonstelling. De documentaire die ze over hem maakte, werd vertoond bij de opening in de Verenigde Staten. Momenteel werkt ze als conceptontwikkelaar en videoproducer.


Kibret Mekonnen, Sarah Levitt

E-Villa Media Group bestaat uit zes jonge filmmakers: Guido Beeldstroo, Gourlney Statia, Regina Mulder, Bop Littlejohn, Dara Gork en Rikash Gobardhan. In teamverband  maken ze korte films, muziekclips, documentaires en commerciële films. Hun recente productie is een documentaire over Amsterdams -maar inmiddels internationaal succesvol- kledingmerk Patta.
‘Communiceren met focus op de doelgroep, in de taal van de ontvanger. Eerlijk, duidelijk en gepassioneerd.’ Dit is het uitgangspunt van de producties van Astrid Serkei. Met roots in Suriname, zet ze zich als bestuurslid van Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname [d’ONS] in voor haar geboorteland. Serkei heeft een brede maatschappelijke interesse, die je terugvindt in haar werk – sinds 2006 via haar eigen bedrijf SureAs als regisseur van zowel commerciële als informatieve filmproducties.

dansers

Christoph Eberl
 is danser, docent en choreograaf uit Oostenrijk. Begonnen met klassiek ballet en jazz, kwam hij terecht op de opleiding tot dansdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij danste in Oostenrijk in voorstellingen als Het Zwanenmeer, De Notenkraker en de musical Rocky Horror Picture Show. Dit jaar werkte hij aan meerdere voorstellingen: samen met Pra Muziektheater het stuk Simpel Verlangen, met Danshuis Haarlem aan De Herberg en met Introdans aan Cardiac Output.

Sarai Maela 
danst sinds haar derde - eerst in Danshuis Haarlem, de dansschool van haar moeder, daarna bij professionele dansopleidingen. Die bleken echter niets voor haar te zijn: ze is momenteel op haar plek bij Dansgroep Haarlem, als danser en als docent in improvisatie en compositie aan de vooropleiding en bij de kinderdans.


Astrid Serkei, Christoph Eberl en Sarai Maela

muziek
Mehmet Polat en Victor Sams zullen ons mee nemen naar een avontuurlijke reis met hun magische instrumenten:  ngoni, percussie en de ud. De originele composities worden gekleurd door gedurfde improvisaties en grooves. 

                                                

Stichting Granate viert de vrijheid met een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei onder het thema ‘Niet mijn oorlog, wel mijn vrijheid’. De deelnemers aan dit evenement zijn onder andere dichters en filmmakers met een vluchtelingen achtergrond en een aantal scholieren. 

Stichting Granate wil door dit evenement een brug slaan tussen de jonge en de nieuwe Nederlanders. Deze twee groepen hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Dichters en filmmakers van een niet Nederlandse afkomst, met name vluchtelingen, hebben geen directe band met de Tweede Wereldoorlog , maar door hun eigen achtergrond hebben ze te maken gehad met oorlog of onderdrukking. Ook de jonge generatie Nederlanders heeft geen directe band met de Tweede Wereldoorlog en kent deze slechts uit de films en boeken of heeft de verhalen en herinneringen uit die tijd meegekregen van ouders en grootouders. Maar ze hebben wel een overeenkomst: beide genieten van de vrijheid die de strijders hebben herwonnen na de Tweede Wereldoorlog.
Stichting Granate wil graag op 5 mei 2016 de jonge en nieuwe Nederlanders op een feestelijke manier met elkaar verenigen en laten zien hoe zij de vrijheid in Nederland ervaren die ze als geschenk hebben ontvangen. We willen graag laten zien dat er een sterke, maar toch nog onbekende band is tussen deze twee groepen. Het verlangen naar vrijheid en het behouden daarvan is iets wat iedereen hier met elkaar verbindt. En zoals Rumi zegt:

                                ‘We komen om te verbinden en niet om uit elkaar te drijven.’